Yozgat, Sivas ve Kayseri planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ikinci etap alternatif planların değerlendirme toplantısı Yozgat'ta yapıldı.
Yozgat İl Özel İdare Salonunda düzenlenen toplantıya Yozgat Vali Yardımcısı Serdar Bakır, ÇED ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Medet Çınar, kaymakamlar belediye başkanları ve daire müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yozgat Vali Yardımcısı Serdar Bakır,
Çevre düzeni planlı ile ilgili uygulama aşamasındaki sorunları ve sıkıntıları konuşmak, değerlendirmeler yapmak için bu toplantının düzenlendiğini belirterek, ÇED ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Medet Çınar ve diğer görevliler, soru cevap kısmı ile katılımcıların akıllarındaki soru işaretlerini gidereceklerini söyledi.
Daha sonra konuşan ÇED ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Medet Çınar, Çevre düzen planları ülkemizin, sahip olduğu tarihi ve doğal zenginliğin, ulusal ve uluslar arası normlar ve anlaşmalar çerçevesinde korunması ve geliştirilmesini amaçladığını belirterek, "Ekonomik kararlarla ekolojik kararların bir arada değerlendirilmesi, çarpık kentleşme ve sanayileşmenin önlenerek kentsel ve kırsal gelişmesini sağlıklı bir şekilde yönlendirilmesi. Sağlıklı ve güvenli bir çevrenin oluşturulması, kirliliğin oluşmadan olmadan önlenmesi, yatırımcı kurum ve kuruluşlara yerel yönetimlerin hazırlayacağı alt ölçekli planlara yol gösterici en üst ölçekli fiziki plan olması açısından önemlidir" dedi.
Ülkemiz için zaruri olan çevre planları 2003 yılına kadar pek fazla ileriye gitmediğine değinen Genel Müdür Yardımcısı Çınar, "2003 Yılından sonra bu çalışmalar aratarak devam etmektedir. Ülkemiz genelinde yüzde 65 civarında uygulamaya konan çevre planlarımız var. Bunun haricinden 2009 yılında ihale ettiğimiz 19 ilimiz 5 bölgemiz, bunların içerisinde Kayseri, Sivas, Yozgat bölgemizde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu planlar 2011 Yılı sonu itibariyle bu çevre planları genel müdürlüğümüzce onaylanarak yürürlüğe girecektir" diye konuştu.
Çevre planı dengeli ve sürekli kalkınma amacına uygun olarak ekolojik ve ekonomik kararların bir arada düşünülmesine imkan veren ve rasyonel doğal kaynakların kullanımını sağlamak üzere yapılan kalkınma planları varsa bölge planları temel alınarak hazırlanan tarım, turizm, konut, sanayi, ulaşım ve benzeri genel arazi kullanım kararları ile politika ve stratejilerini belirleyen ve alt ölçekli planlara esas olan üst ölçekli fiziki planlar olduğunu vurgulayan Çınar, " Burada 1/100.000 ölçekli çevre planları, planların anayasası sayılır. Yapılacak alt ölçekli planların hepsi 1/100.000 ölçekli planlara uyma zorunluluğu vardır. Yapılacak çalışmalarda 1/100.000 ölçekli planlara uyulmak zorundadır. Bölgemizin taslak şekli planı hazırlandı 2011 yılı sonu itibariyle kesin planlar yapılıp yürürlüğe girecek" ifadelerini kullandı.
Daha sonra planlarla ilgili sunum yapılıp katılımcılar bilgilendirildi.